Novinky

Pri projektovaní zubných ambulancií sú vstupné konzultácie kľúčové

Keď projektanti pripravujú projektovú dokumentáciu pre budúce zubné ambulancie rôznych typov, musia myslieť na množstvo špecifických detailov. Napríklad na prísnejšie hygienické štandardy a požiadavky na priestory s dôrazom na komfort návštevníkov, či riešenia pre ľudí s obmedzenou mobilitou. Kvalitný projektant dokáže skĺbiť pracovné zvyklostí a postupy konkrétneho doktora  s technológiami, ktoré používa a navrhnúť správne pripájanie týchto zariadení na siete.

 

Projektanti tu pracujú s množstvom technických detailov, ktoré je potrebné zakomponovať do celkového stavebného riešenia. „Kľúčové sú preto už vstupné konzultácie s klientom, pri ktorých zistíme, či je vôbec v danom priestore možné zriadiť ambulanciu alebo priestor pre zubnú hygienu. Klient zistí, čo realizácia daného riešenia vyžaduje a prípadne spozná aj dôvody, prečo by mal radšej hľadať iný priestor. Vďaka našim dôkladným znalostiam tak šetrí čas, energiu a prirodzene aj finančné prostriedky,“ vysvetľuje projektant Beeli Peter Strapko.

 

Technológovi sú určujúci

Dôsledná spolupráca s technológmi – špecialistami je pre kvalitný projekt tiež veľmi dôležitá. Projektanti potrebujú okrem priestorov spoznať škálu služieb, ktoré chce klient poskytovať. Okrem klasickej zubnej ambulancie môže mať zámer robiť aj dentálnu hygienu, zubnú chirurgiu a v neposlednom rade aj röntgenovanie chrupu. V tom prípade je potrebné myslieť na špeciálny a zabezpečený priestor. Jeho podobu pomáha určovať špecialista, v tomto prípade technológ protiradiačnej ochrany. Ambulancia môže zahŕňať aj miestnosť pre dentálnu hygienu s iným typom kresla aké sa používa pri klasickom vyšetrení zubov a pri zákrokoch. Možno má klient v úmysle vybudovať ortodonciu, kde sa napríklad aplikujú strojčeky na zuby.

 

Každý účel vyžaduje iné tipy technického vybavenia a prístrojov podľa hygienických štandardov. To ovplyvňuje aj nároky na rozmery miestností, ich rozvrhnutie. „Dôležitým elementom je aj postupnosť činností  a teda aj rozvrhnutie priestorov. Pri zubárskej praxi treba myslieť napríklad aj na priestory určené na sterilizáciu predmetov, musíme jasne stanoviť aj počet umývadiel. Pri tomto všetko je našim konzultačným partnerom technológ ambulantných zariadení. Dovolím si tvrdiť, že v Beeli pracujeme s tými najlepšími dostupnými špecialistami,“ vysvetľuje Peter Strapko.

 

Konzultácia pri výbere priestorov

Podľa skúseností ateliéru Beeli je know-how kľúčové, a týka sa starších budov aj novostavieb.

„Pri návrhu samostatnej novostavby, ktorá je ešte aj vo vlastníctve investora, sa dajú technické úskalia elegantne vyriešiť. Pri návrhu v existujúcich objektoch je potrebné počítať s tým, že aj samotný vlastník objektu či priestoru stanovuje limity týkajúce sa stavebných úprav,“ vysvetľuje Peter Strapko.

 

Medzi stavebné úpravy patrí napríklad napojenie zubárskeho kresla na odtok a prítok vody a prívod stlačeného vzduchu. To sa rieši rozvodmi potrubia v samotnej podlahe. Ak s takýmto zásahom majiteľ priestoru nesúhlasí, riešením je napríklad vybudovanie dvojitej podlahy. Ďalším dôležitým aspektom, ktorý treba zohľadniť je hluk a jeho vplyv na susedné priestory. Spolu s povinnou vzduchotechnikou to potom ovplyvňuje rozmery miestnosti, ktoré musia vyhovovať hygienickým normám. Ďalšou premennou je zabezpečenie bezbariérových prístupov pre hendikepovaných pacientov.

To všetko dokáže skúsený projektant uvidieť včas a počítať s každou z mnohých premenných pri tvorbe projektovej dokumentácie. A samozrejme určiť už na začiatku, či je daný priestor pre zubársku prax vyhovujúci alebo je potrebné hľadať nový, vhodnejší priestor.

Aby boli projekty stomatologických ambulancií úspešne zavŕšené, dôležitá je spolupráca s architektmi, ktorí rozumejú potenciálu daného špecifického priestoru. V Beeli máme šťastie, že okrem kvalitných technológov spolupracujeme aj so špičkovým architektonickým ateliérom TIE.DVE.