Novinky

Či sa vám fotovoltika na dome oplatí si radšej nechajte vypočítať

Keď sa rozhodnete nainštalovať si na dome fotovoltické panely, odštartovali ste projekt, ktorý v sebe spája investíciu, stavebné úkony a náležitosti spojené s prevádzkou malej elektrárne. A aby sa tento projekt vyvíjal v prospech vašich záujmov, odporúčame vám položiť si niekoľko správnych otázok a zamerať už na začiatku na získanie dôležitých vstupných dát.

 

Aké sú teda otázky, ktoré je vhodné si položiť? V prvom rade, na čo chcem fotovoltiku využívať, či len pre vlastnú spotrebu, alebo mám záujem odvádzať prebytky do elektrickej siete. Koľko peňazí som ochotný/á investovať a či sa mi moja investícia oplatí. Ďalšou otázkou, je, či má môj dom správnu dispozíciu na získavanie slnečnej energie, prípadne či na dome existuje miesto, kam môžem panely efektívne uložiť. S tým súvisia aj technické otázky ohľadom statiky domu, spôsobu vedenia a zabezpečenia kabeláže, otázky požiarnej ochrany a bezpečnosti, či mám bleskozvod, či mám vhodné poistenie.

 

Pre nás projektantov je inštalácia fotovoltiky, na naúríklad rodinný dom, plnohodnotným projektom, pri ktorom vám vieme pomôcť. V prvej fáze vám formou konzultácie pomôžeme odpovedať na vyššie položené  otázky. Ak hovoríme o návratnosti investície, je totiž dôležité brať do úvahy, že fotovoltické panely majú životnosť asi 10 rokov. A to je obdobie, na ktoré je vhodné počítať návratnosť či efektivitu investície.

 

V Beeli pracujeme so špeciálnym softvérom, pomocou ktorého vieme určiť, aká bude účinnosť vašich panelov vzhľadom na uhol, smer, rozmery, ich umiestnenie a predpokladané poveternostné podmienky. Skúsenosti nám totiž ukazujú, že nepraktické uloženie panelov môže znížiť ich účinnosť až o 40%. Medzi vstupné dáta, ktoré od vás ako klienta vypýtame, patrí podrobná informácia o spotrebe. To znamená, koľko energie je nutné vygenerovať a ako sa spotreba mení podľa ročných období, dní v týždni, dokonca počas jednotlivých častí dňa. Na základe toho vám vieme navrhnúť optimálne riešenie, aby sa vám investícia vyplatila.

 

To súvisí aj s tým, či energiu zo Slnka chcete využívať výlučne pre vlastnú spotrebu, a to či čiastočne alebo celý deň, či chcete využiť virtuálnu batériu, kam si pomyselne uložíte nespotrebovanú energiu a môžete ju využívať v noci alebo za nepriaznivého počasia.

 

V Beeli vám radi poradíme, ako najlepšie uchopiť vašu fotovoltiku. Tiež máme prehľad v dostupných európskych a štátnych výzvach súvisiacich so stavebnými a energetickými projektmi. Sme pripravení vás zorientovať aj v takýchto možnostiach prefinancovania či spolufinancovania vašich zámerov.

 

Ladislav Balog, CEO Beeli